У Харкові відбувся автомарш ЛГБТК+

Сьогодні, 15 вересня, відбувся вже шостий в історії марш “ХарківПрайд”. Цього року він проходив у форматі “АвтоПрайд”.

Про це повідомили організатори заходу в Facebook.

Колони з 13 автомобілів за участю близько 60 осіб проїхали одним з головних проспектів міста, аби нагадати про необхідність захисту прав людини, а також про міжнародну підтримку для відновлення та захисту Харкова. Марш тривав 30 хвилин, а загальний маршрут становив п’ять кілометрів.

«Ми прагнули зробити марш якнайбезпечнішим в умовах викликів повномасштабної війни. Активістки вже мали подібний досвід у минулому – під час пандемії у 2020 році в Харкові також проводили «АвтоПрайд», – розповіли організатори.

До «АвтоПрайду» приєдналися також деякі ЛГБТК+ військові.

«Нам потрібно продемонструвати факт того, що в армії є ЛГБТК+ люди. Ті, хто приходять на марш, є голосом тих, хто виконує бойові завдання, та тих, кого, на жаль, вже немає з нами. Для нас надзвичайно важливі законопроєкти 9103 та 5488, адже вони рівняють наші права з іншими», – поділився Влад, позивний «Сапсан», ЛГБТК+ військовий.

Команда “ХарківПрайду” заздалегідь обговорила можливий формат маршу з правоохоронними органами, тож завдяки ефективній співпраці захід відбувся без жодних сутичок.

Кожна з колон представляла певний заклик до органів влади та міжнародних партнерів. Маршем “ХарківПрайд” організаторки закликали:

  • Верховну Раду України: ухвалити законопроєкти про посилення відповідальності за злочини на ґрунті нетерпимості (№5488) та про інститут реєстрованих партнерств (№9103);
  • Міську та обласну владу Харкова: спрямувати бюджетні кошти на підтримку Збройних сил України, які захищають наш край, замість витрат на естетичні конструкції та ремонтні роботи;
  • Міжнародних партнерів України: враховувати потреби малопредставлених і вразливих груп та залучати їх до процесів ухвалення рішень, плануючи заходи з відновлення;
  • Європейські країни: допомогти захистити небо над Харковом сучасними системами протиповітряної оборони.

«Гасло “ХарківПрайду” цього року «Разом до рівності і перемоги». Ми щодня пам’ятаємо, наскільки важливою є перемога України. Так само важливими для нас є рівність і захист прав ЛГБТК+ спільноти. Люди, які воюють, ризикують своїми життями, просто не можуть не мати прав! Це негідно і несправедливо, і війна підкреслила ці виклики», – розповіла Анна Шаригіна, співорганізаторка “ХарківПрайду”.

Джерело

Сподобалось? Знайди хвилинку, щоб підтримати нас на Patreon!
Become a patron at Patreon!
Поділись публікацією
Залишити коментар