Президент відповів на петицію про впровадження статевого виховання в навчальних закладах

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію щодо впровадження обов’язкового статевого виховання в систему освіти України. Документ набрав необхідні для розгляду главою держави 25 тисяч голосів 10 березня.

Відповідь опублікували на сайті Офісу президента України.

Так, Зеленський подякував за активну громадянську позицію усім, хто долучився до петиції, але нагадав, що питання державної політики у сфері освіти не належить до його конституційних повноважень.

“Конституція України зобов’язує мене діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України. Так, відповідно до статті 116 Конституції України, статті 20 Закону України “Про Кабінет Міністрів України”, пункту 2 статті 5 Закону України “Про освіту” державну політику у сфері освіти визначає Верховна Рада України, а реалізують Кабінет Міністрів України, центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки, інші центральні органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування”, — йдеться у відповіді.

Зеленський також звернувся до п’ятої статті закону України “Про освіту”, згідно з якою державна політика у сфері освіти формується й реалізується на основі наукових досліджень, міжнародних зобов’язань, вітчизняного й іноземного досвіду з урахуванням прогнозів, статистичних даних й індикаторів розвитку з метою задоволення потреб людини й суспільства.

Насамкінець президент звернувся до Кабінету Міністрів України з проханням опрацювати викладені в електронній петиції пропозиції та поінформувати його та авторку петиції про результати розгляду.

Одна з ініціаторок звернення, керівниця експертного ресурсу “Гендер в деталях” Тамара Злобіна наголосила, що статеве виховання і сексуальна освіта молоді – це про створення безпечного освітнього середовища, чого вимагає Закон України “Про освіту” та нещодавно прийнята МОН Стратегія впровадження гендерної рівності у сфері освіти.

Сексуальна освіта, за словами Злобіної, має бути однією зі складових запобігання сексуальному та гендерно зумовленому насильству щодо дітей.

Так, “Гендер в деталях” закликав Міністерство освіти і науки України і Оксена Лісового якнайшвидше відреагувати й у тісній взаємодії з гендерними експертками, профільними громадськими організаціями, психологами та педагогами розробити системні рішення, які убезпечать українських дітей від насилля, а також від упереджень, якими досі послуговуються деякі учасники освітнього процесу.Нагадаємо, що освітня онлайн-платформа Prometheus спільно з Фондом Олени Пінчук запустила перший масовий безплатний онлайн-курс “Сексуальна освіта”. Він дасть підліткам відповіді на найпоширеніші запитання про секс та допоможе батькам розпочати розмову про сексуальні стосунки.

Джерело

Сподобалось? Знайди хвилинку, щоб підтримати нас на Patreon!
Become a patron at Patreon!
Поділись публікацією