Результати Форуму союзників/ць «БАМ!» 2023

ГО Точка опори ЮА Починає знайомити з результатами Форуму союзників/ць «БАМ!» 2023. Зібрали цікаві тези з дискусії «ЛҐБТІК+ спільнота і союзники/ці, або Підтримка без шкоди». Більше – на записі панельної дискусії. А ще ТУЧА ділиться історією створення пісні та зйомок кліпу СЛЕЄРКА:

🟢 Марія Тучка, блоґерка та музикантка, авторка YouTube-каналу ТУЧА:

Підтримка ЛҐБТІК+ людей — це моя боротьба за себе, бо я хочу жити в нормальному суспільстві. Коли вперше звернулася до людей «хлопці, «дівчата і небінарні», отримала таку реакцію, що для мене було відкриттям, що просто одне моє слово може містити таку цінність для когось. І ми говоримо про звичайні людські права, які повинні мати всі. За абревіатурою ЛҐБТІК+ треба показувати людей, розповідати їхні історії — і говорити про це нормально, без навішування ярликів. Тоді такі історії простіше донести до людей.
Ми з продюсеркою продумували різні концепції, що б нам такого показати в кліпі, які метафори. А потім я подумала, що у нас у 2023 році немає жодного кліпу в українському шоу-бізнесі, якісного кліпу, де б просто цілувалися хлопці з хлопцями, а дівчата з дівчатами, які любили б одне одного.

🟢 Максим Потапович, менеджер з комунікацій ГО «ЛҐБТ+ військові за рівні права»:

Після початку повномасштабної війни в українській армії відбулася хвиля камінаутів, зокрема тому, що до армії доєднались добровольці, які в цивільному житті вже зробили камінаут. Але, на жаль, є випадки, коли квір-люди йдуть в армію, розуміючи, що можуть загинути, і відкриваються там для того, аби отримати право хоча б маленький шматок свого життя пожити вільно.

Була історія пари двох хлопців-військових, коли один з них потрапив у полон. Його партнер дізнався про це завдяки побратимам, які передали йому інформацію, знаючи про їхні стосунки. А якби партнер був цивільною людиною і не мав контактів, щоб дізнатись, що сталось з його коханим? Після цього не може бути питань, чому відкритість та прийняття ЛҐБТІК+ людей є настільки важливими.

🟢 Сашко Драглі, блоґер, автор YouTube-каналу «Драглі»:

Те, що ЛҐБТІК+ людям у суспільстві потрібно робити камінаути, це крінж. Ти не маєш розповідати людям про свої сексуальні вподобання, стосунки, діагнози, аби вибороти рівні громадянські права та прийняття. Щодо союзників та союзниць: ми не повинні приваблювати чимось інших людей, аби ті підтримували нас. Ми всі народжені вільними людьми, і якщо ви поділяєте цей принцип, то ви маєте бути з нами.

Навіщо посівати туди, де не проросте? Є позиція влади, в якій знаходяться конкретні люди, у них ця влада делегована від народу. Ми як представники народу можемо вимагати від них не бути маргіналами. Мене цікавить тільки те, щоб це було визнано на законодавчому рівні, мені потрібні законопроєкти 9103, 5488. Ми таким чином вписуємо себе в законодавство, юридично оформляємо себе у суспільстві, яке вирішує, що це норма. Якщо в законі не прописано, що це норма, тоді я, виходить, маргінал.

🟢 Монро, блоґерка, авторка YouTube-каналу «Невгамовна Монро»:

Десять років тому мені казали: «Ви така розумна, красива, і ви все правильно кажете, але в цій країні вас ніколи ніхто не прийме.» Зараз хоча б той факт, що я знаходжусь тут, а не десь у Монако чи США, і що сьогодні я одна з ведучих на цьому Форумі, говорить про те, що вони помилялися. А 2022 рік став точкою неповернення в минуле для мене і для всього суспільства.

Всі ми хочемо жити в безпечному, толерантному середовищі, де поважають кожну людину, незалежно від її ґендеру, орієнтації тощо. І ми не повинні постійно про це наголошувати, просити, щоб нас зрозуміли. Всіх треба зрозуміти, але чомусь люди одне одного не розуміють.

Це відео створено за підтримки Outright International та інфопідтримки ГО Військові ЛГБТ+ за рівні права.

Джерело

Сподобалось? Знайди хвилинку, щоб підтримати нас на Patreon!
Become a patron at Patreon!
Поділись публікацією