“Свинка Пеппа” знайомить дітей із одностатевими парами

Хто не знає мультфільм “Свинка Пеппа”? Ну добре, можливо, повз когось він і пройшов непоміченим, але мільйони дітей, та й дорослих у Британії, США, Австралії та багатьох інших країн (мультфільм чудово переклали та озвучили на безлічі мов) обожнюють вгодоване рожеве порося, її сімейство та численних друзів.

Тож немає нічого дивного в тому, що автори серіалу викликали якщо не фурор, то дуже бурхливу реакцію у глядачів, коли минулого вівторка по телевізору показали серію, де з’являється перша одностатева пара батьків.

Епізод так і називався “Сім’ї, і в ньому нова подруга Пеппи, полярне ведмежа Пенні, розповідала їй про своїх батьків.”

“Я живу зі своєю мамочкою та іншою своєю мамочкою, – пояснює Пенні. – Одна мама в мене лікар, а інша готує спагетті”.

Серіал про свинку Пеппу та її друзів, створений британськими мультиплікаторами Марком Бейкером та Невілом Астлі, йде з 2004 року, але одностатева пара з’явилася в ньому вперше за 18 років.

Можливо, авторів підштовхнула до цього запущена на одному з американських веб-сайтів ще два роки тому петиція з вимогою включити до мультфільму про Пеппу одностатеву родину. Петиція відтоді зібрала майже 24 тисячі підписів.

“Діти, які дивляться “Свинку Пеппу”, перебувають у вразливому віці, – писали організатори петиції, – і якщо не включити туди одностатеві сім’ї, це навчить їх тому, що лише сім’ї з одним із батьків або різностатевими батьками – це нормально”.

За словами Роббі де Сантоса, директора зі зв’язків із громадськістю благодійної організації Stonewall, яка захищає права представників ЛГБТ-спільноти, поява одностатевої родини у мультяшному містечку, де живе Пеппа з друзями, – це чудове явище.

“У багатьох дітей, які дивляться цей серіал, є дві мами або два тата, і для цих дітей та їхніх батьків дуже важливо, що їхній досвід представлений у такій популярній дитячій програмі”, – заявив в інтерв’ю Бі-бі-сі де Сантос.

Свинка Пеппа – далеко не перша дитяча програма, в якій фігурують одностатеві пари. В американському мультфільмі “Артур”, призначеному для дітей віком від 4 до 8 років, ще у 2019 році, у 22-й серії, було показано гей-весілля.

Тоді Марія Віра Велан, яка представляє дитячий канал PBS KIDS, на якому серіал “Артур” йшов до початку нинішнього року (він вже закінчився), у своїй заяві зазначила, що з точки зору PBS “дуже важливо уявити широкий спектр дорослих, які беруть участь у житті дітей”.

Теми одностатевих стосунків стосувалися і два інших популярних американських мультсеріалів, “Час пригод” і “Всесвіт Стівена”, щоправда вони створювалися для старших дітей – від 10 років і вище.

Що ж до останнього епізоду “Свинки Пеппи” з одностатевою родиною полярного ведмежа Пенні, то він, як і слід було очікувати, викликав бурхливі дебати в “Твіттері”.

Лесбіянки у “Свинці Пеппі”? А що, не можна просто робити дитячі мультфільми для дітей?” – написав один із користувачів соцмереж, звинувативши творців мультфільму в тому, що вони зробили це для галочки.

Можна подумати! – Заперечує йому інший користувач “Твіттера”, – Мої діти побачили в мультфільмі першу одностатеву пару, і світ при цьому не впав!

Джерело

Сподобалось? Знайди хвилинку, щоб підтримати нас на Patreon!
Become a patron at Patreon!
Поділись публікацією