Міжнародний день лесбійок: Історія

8 жовтня ми відзначаємо Міжнародний день лесбійок, International Lesbian Day (ILD)!

Походження ILD вкрай незрозуміле, цілком можливо, що ця подія відзначалася незалежно різними групами по всьому світу, перш ніж була об’єднана в одну дату. Однак, схоже, що святкування 8 жовтня розпочалося в Крайстчерчі, Аотеароа (Нова Зеландія), причому дата була обрана так, щоб віддзеркалювати 8 березня – Міжнародний жіночий день.

Проект «Лесбійський простір» біля ратуші в Сіднеї в Міжнародний день лесбійок 1993 року. Джерело: Архіви Sydney Star Observer

Хоча Star Observer хотіли б заявити, що це австралійська ініціатива, повагу і вдячність слід висловити Групі підтримки лесбійок Крайстчерча, заснованій при Жіночому ресурсному центрі наприкінці 1970-х років. У розділі «Персоналії» газети «The Press», опублікованому 20 вересня 1980 року, було оголошено про «Тиждень видимості лесбійок» з 4 по 11 жовтня 1980 року, серед заходів якого були «дискусійний день для лесбійок, жіночі танці, пікнік і спортивний день, організована вечеря, форум з питань лесбійок», а також «Вечірка і гей-танці». Згідно з хронологією квір-історії Нової Зеландії, складеною Г’ю Янгом, у марші, що відбувся 10 жовтня, взяли участь близько 200 жінок (і, що не дивно, ще 100 з’явилися на танці пізніше!).

В Австралії Національний марш на честь Дня незалежності лесбійок у Сіднеї був запланований на 2 вересня 1978 року. На жаль, дозвіл від поліції Нового Південного Уельсу не був наданий на підставі того, що «розмови з представниками громадськості про проблеми лесбійок на вулицях можуть бути витлумачені як образлива і, отже, протизаконна поведінка». Марш все одно відбувся, але, на жаль, у ньому взяли участь лише 40-50 осіб.

Флаєр для ходи в Міжнародний день лесбійок 1978 року від Ратуші до Домену. Джерело: Австралійський квір-архів

ILD відсвяткували в Мельбурні 13 жовтня 1990 року в ратуші Колінгвуда, що, здається, стало найпершою австралійською подією в жовтні, про що також повідомлялося в журналі з казковою назвою «Lesbians on the Loose» («Лесбійки на волі»). Однак у наступному номері в листі до редактора від Лорел Волтер з Ліліфілда згадується неназвана жінка, учасниця групи з підвищення обізнаності на другій Лесбійській конференції, яка запропонувала відсвяткувати «Суботу у вересні» «1979 року (здається)». Star Observer не зміг підтвердити цю дату.

Ми можемо заглиблюватися в газетні архіви скільки завгодно, але наступний лист до редактора в тому ж номері «Лесбійкі на волі» (авторства Клер Флаерті з Аделаїди) робить дуже важливий висновок. «Чи має це значення? Чи повинна бути встановлена традиція святкування, як у випадку з IWD? Чому б нам просто не заявити з гордістю, що цей (або інший) день є нашим… Я хочу, щоб ми почали святкувати Міжнародний день лесбійок – і ніколи не зупинялися!!!»

Проект «Лесбійський простір» біля ратуші в Сіднеї в Міжнародний день лесбійок 1993 року. Джерело: Архіви Sydney Star Observer

Тож, чи ми приписуємо це Групі підтримки лесбійок у Крайстчерчі у 1980 році, чи неназваній жінці з групи підвищення обізнаності на другій Лесбійській конференції у 1979 році, чи будь-кому іншому з неназваних і незафіксованих засновників цього славного дня, ми піднімаємо келих за тих, хто прийшов до нас, хто хотів відсвяткувати і підняти лесбійок у нашій спільноті! Неважливо, чи черпали ми натхнення у наших сусідів по той бік Тасманового моря, чи були натхненні самостійно; важливо те, що ми відзначаємо цей день, щоб виявити солідарність, визнати, відсвяткувати, підняти і підтвердити внесок лесбійок!

Джерело

Сподобалось? Знайди хвилинку, щоб підтримати нас на Patreon!
Become a patron at Patreon!
Поділись публікацією
Залишити коментар