Біля будівлі Сейму Литви представники ЛГБТ-спільноти вимагали легалізації одностатевих партнерств

У суботу біля будівлі Сейму Литви відбулася акція представників ЛГБТ-спільноти, незадоволених тим, що влада не виконала свою обіцянку легалізувати партнерство одностатевих пар.

20-30 учасників акції принесли прапори ЛГБТ-спільноти, а також плакати з написами, що закликають до поваги прав ЛГБТ-людей.

Організаторки акції протесту Каріна Буткявічюте і Лея Кальвяліте в акаунті фейсбуку «LGBT friendly Vilnius» закликали учасників не приносити політичної атрибутики. За їхніми словами, перед виборами одні політики перетворюють ЛГБТ-спільноту на «опудало», а інші використовують її як інструмент для завоювання популярності.

ELTA нагадує, що Сейм цього терміну повноважень після обговорення схвалив проєкт Закону про громадянські союзи, ініційований правлячою більшістю. Однак для того, щоб ухвалити документ, депутатам слід проголосувати ще один раз.

Організатори також роздавали саморобні брошурки «Чого вам бракує?», у яких описано юридичні проблеми, з якими стикаються ЛГБТК-пари: наприклад, під час дарування подарунка необхідно сплачувати податок на прибуток, а небіологічний батько з гей-пари не може купити дитині рецептурні ліки або відвести її до лікаря.

«Держава має зробити більше, ніж один крок. (…) Для початку необхідно, наприклад, скасувати закон про захист неповнолітніх, який за своєю суттю є дискримінаційним і науково необґрунтованим. Після цього можна було б ухвалити закон про партнерство, про усиновлення та всі інші», – сказав Ерікас.

Студент_ка Ліза, який_а прибув_ла за програмою обміну з Японії, каже, що бере участь в акції протесту, щоб виразити себе.

«Я перебуваю тут, щоб заявити про себе як про людину з небінарною гендерною ідентичністю, а також як про людину бісексуальної орієнтації. (…) Ситуація в Японії аналогічна ситуації в Литві, у нас є проблеми, але мені пощастило, що я можу виразити себе», – стверджує Ліза в інтерв’ю BNS.

Джерело

Сподобалось? Знайди хвилинку, щоб підтримати нас на Patreon!
Become a patron at Patreon!
Поділись публікацією
Залишити коментар