Росія змушує чеченських геїв воювати в Україні, заявляє ЛГБТК+ група

Влада росії змушує чеченських геїв воювати в Україні, шантажуючи їх «добровільним» вступом на військову службу, заявляє правозахисна група.

Кризова група SK SOS, створена в 2021 році для надання допомоги ЛГБТК+ людям, яким загрожує смертельна небезпека на Північному Кавказі, заявила, що їй відомо про щонайменше сім випадків, коли влада в росії змушувала ув’язнених геїв воювати в Україні.

Група, яка стверджує, що чоловіків шантажем змушують «добровільно» йти воювати, повідомила, що один з цих семи чоловіків вже загинув на війні.

4 вересня SK SOS повідомив, що чеченські силовики почали примусово відправляти геїв в Україну ще до того, як російський уряд оголосив «часткову мобілізацію» військовозобов’язаних.

Повідомляється, що геям пропонують заплатити непідйомний викуп або піти добровольцем на війну

росія оголосила часткову мобілізацію у вересні 2022 року, через сім місяців після вторгнення в Україну. Група зазначила, що на початку вересня семеро чоловіків були затримані в Чечні за підозрою в гомосексуальності.

Після ув’язнення чоловікам нібито погрожували сфабрикованими кримінальними звинуваченнями. Потім їм запропонували вибір: заплатити викуп у розмірі 1,5 мільйона рублів (понад 14 000 євро) або піти добровольцями на війну в Україну.

Група зазначає, що «зростаюча хвиля затримань» геїв у Чечні відбулася в серпні цього року. Повідомляється, що силовики в регіоні використовують додатки для гей-знайомств, щоб заманювати чоловіків у пастку.

На початку цього року SK SOS та глобальна ЛГБТК+ правозахисна група All Out розпочали кампанію із закликом до влади Вірменії зупинити екстрадицію Салмана Мукаєва до росії та врятувати його життя.

У 2020 році Мукаєв втік з Чечні до Вірменії після того, як був ув’язнений, побитий і катований електричним струмом поліцією, яка звинуватила його в тому, що він гей.

У 2017 році з’явилися повідомлення про насильницьку «гей-чистку» в Чечні, яку проводила влада. Під час репресій проти ЛГБТК+ десятки чоловіків були викрадені, піддані тортурам і вбиті за їхню реальну або уявну сексуальну орієнтацію.

Джерело

Сподобалось? Знайди хвилинку, щоб підтримати нас на Patreon!
Become a patron at Patreon!
Поділись публікацією
Залишити коментар