Тисячі транс*людей в Англії можуть пропустити плановий скринінг на рак

Медичні експерти попереджають, що «десятки тисяч» транс*людей в Англії можуть не пройти життєво важливий скринінг на рак.

Всесвітній конгрес проти раку в Женеві, який проходив з 17 по 19 вересня, підкреслив важливість регулярних скринінгів на рак шийки матки та молочної залози для транс*спільноти. Однак наразі трансгендерним чоловікам не пропонують скринінг молочної залози або шийки матки.

А транс*жінкам, чиї дані лікаря не відповідають їхньому гендеру, не пропонують скринінг молочної залози, незважаючи на те, що Національна служба охорони здоров’я визнає, що використання комбінованої гормональної терапії (препарат з естрогеном і прогестероном) може дещо підвищити ймовірність розвитку раку молочної залози.

За оцінками, у Великій Британії проживає до 500 000 транс*людей.

Рішення повинно бути створено безпосередньо спільно з транс*пацієнтами

На саміті Стюарт О’Каллаган, виконавчі директори благодійної організації OutPatients, розповів про те, як оновлюються електронні записи лікарів загальної практики в Англії.

«Навіть якщо лише 10 відсотків змінять гендер у своїх записах, це означає, що десятки тисяч людей не зможуть легко отримати доступ до звичайної мамографії або мазка, які могли б виявити рак на ранній стадії і врятувати життя», – сказали О’Каллаген в інтерв’ю газеті The Guardian.

«Система повинна знайти спосіб відстежувати транс*статус, не позбавляючи людину права на приватність», – додали вони.

«Потенційним рішенням могло б стати внесення в медичну картку пацієнта як гендеру, так і статі, яку було зазначено при народженні, але доступ до останнього можна було б отримати лише на системному рівні або з дозволу лікарів. Будь-яке рішення цього питання має бути розроблене спільно з транс*пацієнтами безпосередньо».

Дискримінація заважає квір-людям звертатися за медичною допомогою

Докторка Елісон Мей Бернер, онколог, що спеціалізується на лікуванні раку у транс*людей, сказала:

«Ми всі живемо насиченим життям і покладаємося на ці життєво важливі системи, які нагадують нам про необхідність пройти скринінг. Крім того, ці скринінги можуть викликати дисфорію у транс*людей.

Покладання на людину тягаря звернення до лікаря загальної практики поглиблює існуючу нерівність у сфері охорони здоров’я для транс-пацієнтів».

Транс*жінка Хізер Пето раніше розповідала PinkNews, що вона відчувала себе пригніченою протягом деякого часу, перш ніж зрозуміла, що щось серйозне може бути не так.

Нещодавнє дослідження показало, що гомофобія або трансфобія може опосередковано збільшити шанси квір-людей захворіти на рак і погіршити стан здоров’я тих, хто вже захворів.

У звіті, який досліджував рівень захворюваності на рак серед усіх людей і закликав американців проходити скринінг на цю хворобу, також було виявлено, що дискримінація в медичних установах може перешкоджати ЛГБТК+ людям звертатися за медичною допомогою.

Джерело

Сподобалось? Знайди хвилинку, щоб підтримати нас на Patreon!
Become a patron at Patreon!
Поділись публікацією
Залишити коментар