Омбудсман офіційно підтримав проєкт Закону №9103 «Про інститут реєстрованих партнерств»

Про це у соцмережах повідомляє Святослав Шеремет.

Маємо хорошу новину на треку цивільних партнерств. Омбудсман Дмитро Лубінець офіційно та дуже змістовно підтримав проєкт Закону України від 13 березня 2023 року №9103 «Про інститут реєстрованих партнерств», внесений на розгляд Верховної Ради України групою з 18-ти народних депутаток й депутатів за ініціативою Інни Совсун.

Революційна пропозиція Омбудсмана полягає в тому, що Сімейний кодекс України треба доповнити цілим новим розділом під назвою «Реєстроване партнерство. Права та обовʼязки реєстрованих партнерів». Адже, на думку уповноваженого, регуляцію цивільного партнерства слід зробити аналогічно до того, «як це передбачено розділом ІІ Сімейного кодексу України для врегулювання відносин подружжя». З цього випливає важливий сутнісний висновок: зареєстроване партнерство не є шлюбом та не підміняє його. Це інший правовий інститут під парасолькою її величності Сім’ї, який заслуговує на окреме місце в Кодексі.

Позиція Омбудсмана співзвучна з позицією Єврокомісії, висловленою у Звіті від 08.11.2023 щодо прогресу України у досягненні відповідності критеріям членства в ЄС. Там Європейська Комісія наголошує: «ПОТРІБНІ ЗМІНИ ДО положень СІМЕЙНОГО КОДЕКСУ, який зараз дискримінує одностатеві пари».
Крім цього, Уповноважений висловлює сумніви, чи є сенс окремо в законі про партнерства забороняти «примушування до статевого зв’язку в реєстрованому партнерстві за допомогою фізичного або психічного насильства», адже за будь-яких обставин «примушування до вступу в статевий зв’язок є окремим складом злочину, передбаченим у статті 154 Кримінального кодексу України» — незалежно від того, в яких умовах таке примушування має місце: в подружжі, між партнерами чи між незнайомими людьми.

Омбудсман звертає увагу, що для повної узгодженості законопроєкту з чинним законодавством потрібні будуть також додаткові зміни до низки інших кодексів, крім Сімейного, а саме — Господарського процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства та Цивільного процесуального кодексу.

Омбудсман констатує, що «проєкт акта [тобто ЗАКОНОПРОЄКТ 9103] ПІДТРИМУЄТЬСЯ за умови врахування пропозицій та зауважень».

* * *

Зараз Україна входить у новий цикл скринінгу національного законодавства на предмет відповідності праву Європейського Союзу. Працюємо в Національний ЛГБТІ-консорціум над тим, щоби правове визнання в Україні цивільних партнерств було частиною перемовин за розділом 23 переговорної рамки — «Судова влада та фундаментальні права». Законодавче запровадження правового інституту реєстрованого партнерства має стати частиною плану гармонізації національного законодавства з правовою системою Євросоюзу.

Джерело

Сподобалось? Знайди хвилинку, щоб підтримати нас на Patreon!
Become a patron at Patreon!
Поділись публікацією
Залишити коментар