Польський футбольний клуб засудив гомофобний банер Зона, вільна від ЛГБТ на своєму матчі

Футбольний клуб у столиці Польщі засудив банер “Зона вільна від ЛГБТ”, який був вивішений під час матчу.

Підбурювальний банер з’явився під час домашнього матчу Polonia Warszawa I ліги зі Znicz Pruszków на стадіоні ім. Казімєжа Сосновського у Варшаві і був розміщений групою вболівальників під назвою Ultras Enigma.

Сумнозвісні зони почали з’являтися у 2019 році, коли понад 100 муніципалітетів країни оголосили себе вільними від “ЛГБТ-ідеології”, а влада заборонила те, що вони вважали просуванням прав квір-спільноти та рівності – гомопропагандою, – через зростання анти-ЛГБТ+ настроїв правлячої партії “Право і справедливість”.

Ці зони, які на момент свого розквіту охоплювали третину Польщі, були засуджені Європейським парламентом. Муніципалітетам, які їх запровадили, погрожували скороченням фінансування з боку ЄС, що призвело до того, що деякі з них змінили свою думку.

У 2022 році вищий польський апеляційний суд постановив, що чотири з цих зон мають бути скасовані, а остання була ліквідована на початку цього року.

Польські “зони, вільні від ЛГБТ”, були скасовані вищим апеляційним судом країни. (Omar Marques/Getty Images)

Polonia Warszawa опублікувала заяву щодо банера на матчі, в якій рішуче засудила будь-яку форму дискримінації.

“На нашому стадіоні немає і ніколи не буде згоди на таку поведінку. Наша місія – створити дружнє і безпечне місце для всіх уболівальників, незалежно від їх походження, кольору шкіри, віросповідання чи сексуальної орієнтації”, – заявили в клубі.

“Гасло, розміщене на банері групою наших уболівальників під час матчу проти Znicz Pruszków , повністю суперечить нашим цінностям”.

Клуб також заявив, що вжив “негайних заходів для виявлення осіб, відповідальних за розміщення банера“, і що ці особи отримали дворічну заборону на відвідування стадіону, що “дає чіткий сигнал про те, що така поведінка не буде терпимою“.

Заява завершується: “Ми також хотіли б підкреслити, що ми зробимо всі можливі кроки в майбутньому, щоб запобігти подібним інцидентам і забезпечити, щоб наш стадіон залишався відкритим для всіх, хто бажає відчути футбольні емоції в культурній атмосфері“.

У відповідь Ultras Enigma опублікували власну заяву, в якій націлилися на формулювання порушення клубом Закону “Про безпеку масових заходів”, згідно з яким вони вчинили заборонені дії, такі як “проповідь і розміщення гасел расистського змісту”.

У заяві йдеться:

“Захист наших дітей і турбота про долю майбутніх поколінь поляків – це не расизм. Це вираз найбільшої турботи про здоров’я і психічний стан нашого суспільства. Нас не залякати і ми будемо використовувати наше конституційне право: свободу слова і власності, гарантовану в ньому”.

Група назвала заборони “спробою шантажу і нав’язування шкідливого світогляду” і продовжила описувати права і рівність ЛГБТК+ як “просування девіації, сексуалізацію суспільного життя, що часто призводить до серйозних психічних захворювань і каліцтва свого тіла дітьми, які є найбільш вразливими до цієї екстремальної ідеології“.

Далі вони пригрозили судовим позовом, щоб скасувати ці заборони, додавши, що “в Польщі повинна бути повна заборона на просування ЛГБТ, та гендерної ідеології“.

У розмові з PinkNews Саша Вітек, який був на футбольному матчі і повідомив про банер офіційним особам клубу, розповів: “Після матчу я розмістив коментар у Facebook під постом “Полонії”, де запитав, чи повинен клуб обов’язково йти цим шляхом. Було багато гомофобних коментарів. Я отримав погрози в приватних повідомленнях.

Тим не менш, кілька людей написали коментарі з критикою банера, і в реакціях переважали лайки. Я також отримав інформацію від уболівальників з трибуни навпроти, що вони помітили банер і розсердилися на нього“.

Міколай Перз, координатор “Молодих лівих” і студент юридичного факультету Варшавського університету, розповів PinkNews, що подібні банери “не дуже часто з’являються на футбольних матчах у Польщі, але час від часу такі інциденти трапляються“.

Він продовжив: “Я думаю, що варто згадати, що “Полонія Варшава” завжди заявляє, що клуб є дружнім до ЛГБТ і підтримує ЛГБТ, вони використовують гасло “разом, незважаючи на розбіжності”. Однак не всі фанати “Полонії Варшави” настільки толерантні”.

Джерело

Сподобалось? Знайди хвилинку, щоб підтримати нас на Patreon!
Become a patron at Patreon!
Поділись публікацією
Залишити коментар