+5 людей від організацій ЛГБТ в консультативних інституціях при органах влади

Це Анна Літвинова від ГО Інсайт, Андрій Кравчук від Правозахисний ЛГБТ Центр “Наш світ”, Анна Шаригіна від Сфера, жіноче обʼєднання, Ольга Полякова від Gender Stream, Святослав Шеремет від Національний ЛГБТІ-консорціум.

Про це у соцмережах повідомляє Святослав Шеремет.

Ідеться про Експертну раду з рівних прав (ЕРРП) при офісові Омбудсмана Дмитро Лубінець (повна назва — у виносці під зірочкою*).

Який сенс у тих експертних радах? Сенс рівно в тому, що ніхто не знає краще, які саме проблеми в окремих соціальних груп, аніж самі соціальні групи та люди, які їх репрезентують.

Тому коли держава планує наповнити конкретним змістом політику в окремих соціальних сферах, то вона питає експертну думку зацікавленої громадськості.

Експертна рада — це фактично формат діалогу між державою та експертною громадськістю.

Тому особисто для мене — це плацдарм для виголошення принципової позиції на користь прав людини для ЛГБТІК+.

А взагалі ЕРРП працює за такими 4-ма напрямами:
1️⃣ сприяння додержанню рівних прав;
2️⃣ запобігання дискримінації;
3️⃣ протидія домашньому насильству;
4️⃣ протидія торгівлі людьми.

Днями відбулося установче засідання ЕРРП під головуванням профільного віцеомбудсмана Олександр Осіпов та співголовуванням Galyna Meshcheryakova від ООН Жінки в Україні.

Цінність Ради також у тому, що сектори різної проблематики мають змогу посилювати голос одне одного.

В Україні давно назрілими є прогресивні зміни до профільного антидискримінаційного закону. Думаю, що сутність і зміст таких змін, зокрема розширення переліку захищених ознак, було би добре погодити саме в рамках Експертної ради з різних прав. Але це лише один приклад із можливих різноманітних напрацювань.

Усього в складі ЕРРП нас є 33.

* Експертна ради з питань додержання рівних прав, запобігання дискримінації, домашньому насильству і торгівлі людьми при Представнику Уповноваженого з рівних прав і свобод, прав національних меншин, політичних та релігійних поглядів

Джерело

Сподобалось? Знайди хвилинку, щоб підтримати нас на Patreon!
Become a patron at Patreon!
Поділись публікацією
Залишити коментар