Маніпуляція. На Заході представників ЛГБТК+ спільноти додали до пріоритетної черги

Дезінформаційна кампанія рф спрямована проти ЛГБТК+ спільноти систематично продукує фейки та маніпуляції на дану тему. Цього разу російські пабліки поширили фотографію, на якій нібито десь на Заході зафіксовано прийомний пункт з пріоритетною чергою, яка крім інших вразливих категорій населення, призначена також для представників ЛГБТК+ спільноти. Що не так з цією новиною – далі у матеріалі від Ґвара медіа.

Що сталося?

17 вересня пропагандиські Telegram-канали, зокрема «Олеся Лосева», «КБ», «Владимир Носов», «Кремлёвский пересмешник», «Республика Одесса» та інші, які систематично поширюють ворожу дезінформацію, опублікували новину про те, що нібито представників ЛГБТК+ спільноти тепер приймають в пріоритетній черзі разом з вразливими верствами населення: вагітними, людьми похилого віку та людьми з інвалідністю. Відбувається дане «непотребство», як повідомляється в одних пабліках, – десь там на Заході, в інших пабліках стверджують, що в США. Як доказ, новина містить фотографію, на якій нібито й зафіксований даний приймальний пункт з оголошенням відповідного контексту.

«Десь на західних просторах без черги до каси пропускають людей похилого віку, вагітних жінок, інвалідів та… ЛГБТ*

– Пропустіть! Я збоченець.

– Проходьте без черги», – йдеться у дописі.

“Новина” також набула поширення через російські веб-ресурси, зокрема «Unews.pro», «КОНТ», «LiveJournal» та масово через акаунти у соцмережі Х.

Аналіз

Скориставшись зворотнім пошуком за зображенням сервісу Google, ми з’ясували, що поширена у запиті фотографія є оригінальною, однак зроблена вона була не на Заході і не в США, і навіть не в 2024 році.

Насправді, дана ініціатива з додаванням представників ЛГБТК+ спільноти до пріоритетної черги була започаткована навесні 2023 року регіональним офісом Управлінням наземного транспорту (LTO) в долині Кагаян, адміністративному регіоні на Філіппінах в рамках ініціативи «Гендер і розвиток» (GAD).

Однак дана ініціатива викликала занепокоєння та критику суспільства, зокрема й у місцевої правозахисної організації ЛГБТК+ спільноти Bahaghari. В своїй заяві організація наголосила на тому, що пріоритетні черги існують, щоб допомогти людям з фізичними та/або психічними труднощами, тому додавання до такої категорії представників ЛГБТК+ спільноти є некоректним.

«Хоча на перший погляд надання пріоритетної смуги для ЛГБТК+ спільноти виглядає зручним для нас, варто зазначити, що пріоритетні черги існують, щоб допомогти людям з фізичними та/або психічними труднощами в обробці транзакцій. Ми хочемо пояснити: бути ЛГБТК+ жодним чином не погіршує фізичну здатність людини брати участь у соціальних і державних функціях», – заявила Рейна Валморес, голова правозахисної організації Bahaghari.

Також, на дану ініціативу відреагували в сенаті Філіппін, відзначивши, що рішення регіонального LTO включити LGTBQ+ до пріоритетної черги було помилковим. Такі смуги призначені для надання пріоритету тим особам, які мають певні труднощі, що впливають на їхню фізичну здатність брати участь у звичайних процесах управління, наприклад, стояти в черзі.

Враховуючи критику даної ініціативи LTO у квітні 2023 року видало розпорядження про скасування включення представників ЛГБТК+ спільноти до пріоритетної черги у долині Кагаян. Керівник LTO Джей Арт Тугаде випустив заяву, в якій визнав проблему та пояснив, що дана пріоритетна черга була поодиноким випадком. Крім того, він заявив, що наказав скасувати дане включення до пріоритетної черги, щоб запобігти виникненню будь-якої плутанини чи непорозуміння.

Тож, ми маємо справу з окремою регіональною ініціативою Управління наземного транспорту Філіппін, започаткованою ще навесні 2023 року, яку було невдовзі припинено через занепокоєння та критику громадян країни, зокрема й самих представників ЛГБТК+ спільноти.

Висновок: маніпуляція

Джерело

Сподобалось? Знайди хвилинку, щоб підтримати нас на Patreon!
Become a patron at Patreon!
Поділись публікацією
Залишити коментар