МВС, Мінпросвіти та МОЗ Казахстана підтримали петицію про заборону пропаганди ЛГБТ

В Астані на публічному обговоренні петиції про заборону пропаганди ЛГБТ, “за” виступили міністерство внутрішніх справ, міністерство освіти і міністерство охорони здоров’я. А авторка петиції – голова “Казахстанського союзу батьків” Багіла Балтабаєва розповіла, як вона особисто їздила регіонами і пропагувала голосувати за її петицію.

Заступник голови комітету адміністративної поліції МВС Ренат Зулхаіров заявив, що основними причинами зростання злочинів є поширення в інтернеті інформації “про свободу сексуальних відносин”.

“Майже третина (тих, хто вчинив злочини – В.) – це особи, які не досягли 16-річного віку, це говорить про зниження рівня виховання”, – констатував він.

Заступниця директора департаменту організації медичної допомоги міністерства охорони здоров’я Гульнар Сарсенбаєва, кажучи про те, що особливо агресивна реклама впливає на спосіб життя молоді, навела приклад реклами енергетиків і вейпів. На це із залу пролунали крики: “До чого тут вейпи?”

“Я хотіла цим прикладом показати, що вплив реклами на підростаюче покоління дуже негативно позначається на їхньому способі життя і загалом на життєдіяльності. Тим самим пропаганда ЛГБТ може мати негативний вплив на демографічну ситуацію в країні”, – відповіла вона на це.

Петицію також підтримав комітет із прав дитини, посилаючись на “культурні цінності та належне виховання” дітей. Голова комітету Насипжан Оспанова заявила, що соціологічне дослідження “Цифрове життя дітей у Казахстані” засвідчило: 11 % дітей колись надсилали своє особисте фото або відео незнайомим, 19 дітям пропонували подарунки за голі фото, 86 дітей з 1 200 за останній рік отримували повідомлення сексуального характеру.

“Результати такі, що діти піддаються впливу через вікові особливості. Незміцніла психіка дитини часто не здатна витримати, даючи їм нові установки і моделі поведінки. Тим самим завдаючи шкоди здоров’ю, психологічному та емоційному”, – сказала вона.

Зі свого боку відомий правозахисник Євген Жовтис наголосив, що сексуальну орієнтацію неможливо пропагувати і що гомосексуальність – це не патологія. Він нагадав, що уряд заявляв, що немає дискримінації ЛГБТ і ця група людей захищена 14-ю статтею Конституції словами “та інші групи”. На його думку, ухвалення закону про заборону пропаганди ЛГБТ сприятиме створенню насильницького середовища. Його промову своїми криками перервали прихильники петиції.

За підсумками обговорення було ухвалено рішення задовольнити петицію частково. Зокрема, міністерству науки і вищої освіти, освіти, охорони здоров’я доручено провести аналіз і підготувати звіт про результати міжнародних досліджень щодо соціальних, психологічних, медичних та інших факторів впливу ЛГБТ на неповнолітніх. Міністерствам науки і вищої освіти, охорони здоров’я протягом 2024-2025 років доручено організувати науково-дослідницьку роботу з питання ЛГБТ у Казахстані, а міністерству культури та інформації, після проведення всіх необхідних досліджень, організувати громадське обговорення регулювання цієї сфери з урахуванням усіх зацікавлених сторін.

Нагадаємо, що петиція “Ми проти відкритої і прихованої пропаганди ЛГБТ в РК!”, зібрала необхідну кількість підписів – 50 тис. для офіційного розгляду. Після цього було створено робочу групу, сьогодні в Астані розпочалися громадські слухання. Автор петиції – голова “Казахстанського союзу батьків” Багіла Балтабаєва. До цього ця спілка виступала проти проєкту закону про сімейно-побутове насильство. Кілька років тому вони створювали петицію про відмову від обов’язкової вакцинації.

Неурядова організація Human Rights Watch закликала казахстанську владу відхилити петицію, спрямовану проти ЛГБТ. Організація вважає, що міжнародні партнери мають публічно засудити ці спроби гомофобної та трансфобної риторики.

Джерело

Сподобалось? Знайди хвилинку, щоб підтримати нас на Patreon!
Become a patron at Patreon!
Поділись публікацією
Залишити коментар