В Одесі відкрилась виставка з історіями ЛГБТ-людей в умовах повномасштабної війни. ВІДЕО

В Одесі відкрилась виставка з історіями 12 представників ЛГБТ-спільноти в умовах повномасштабної війни Росії проти України. Про військових та волонтерів дізнався кореспондент Суспільного, який відвідав захід.

Виставка “Я в Україні – Я поза Україною” відкрилася 14 липня. Її створили представники громадської організації “Київ-Прайд” спільно з “ЛГБТ-лігою”. Організатори відібрали близько 100 історій, аби в результаті знайти найбільш надихаючі – 12 розповідей про людей, боротьба за права яких не зупинилась із початком повномасштабної війни. Семеро з них сьогодні в Україні, п’ять – в евакуації.

“Загалом ми отримали близько 100 історій, з яких ми відфільтрували 12. Зокрема, це історія нашого друга, лгбт-активіста Бориса Хмілевського, який зараз бойовий медик і його історія мене особисто надихає, оскільки ми з ним пліч-о-пліч ходили на акції й зараз для себе він вирішив, що найбільше допоможуть захистити права людей не лекції та акції, а армія та зброя”, – розповів організатор виставки Максим Потапович.

Суспільне Одеса

Виставка подорожуюча. Вона зародилась в Києві, втім регулярно переїздить. В Одесі захід підготувала громадська організація “ЛГБТ-ліга”. Виставка працюватиме до 15 липня.

Суспільне Одеса

“Загалом для країни це дуже важливе значення, оскільки кожного разу, коли ми бачимо якийсь допис, який стосується ЛГБТ-тематики у соціальних мережах, ми побачимо коментарі “Ой йдіть там…”. Ну, трохи менш лояльно, йдіть у військо й захищайте країну. І виставка насправді демонструє, що ЛГБТ-люди є в збройних силах України. Вони боронять нашу країну, наші спільні цінності та наш шлях до Європи”, – зазначив голова одеського осередку організації “ЛГБТ-ліга” Іван Терещук.

Суспільне Одеса

Максим, який відвідав виставку, розповів, що шукав особливі історії:

“Мені взагалі цікаво бачити, що ці люди є в публічному просторі, не лише цієї виставки, а й взагалі вони є публічними у той чи іншій сфері, чи то військові, чи то медики, чи волонтери. Це не про заяву, а взагалі про присутність ЛГБТ у будь-якому соціальному процесі, тому що ЛГБТ-люди з’явилися не з 24 лютого, а взагалі до цього і просто вони хочуть проявляти свою участь”.

Суспільне Одеса
Суспільне Одеса

Джерело

Сподобалось? Знайди хвилинку, щоб підтримати нас на Patreon!
Become a patron at Patreon!
Поділись публікацією