+1 рамковий документ про розширення прав і можливостей для ЛГБТІК+, цього разу у сфері демографічного розвитку

Уряд затвердив багатостраждальну Демстратегію-2040 — Стратегію демографічного розвитку України на період до 2040 року із амбітним гаслом «Україна — держава, в якій хочеться жити» (с.24).

Про це на своїй сторінці у Facebook сповіщає Святослав Шеремет.

⚠️Демстратегія контраверсійна, тобто суперечлива: у ній багато слабких сторін, натомість є й позитив.

❌Але почнімо з поганого. У документі бракує конкретики та взагалі відсутні будь-які революційні наміри, а в умовах демографічної кризи лише карколомні втручання здатні переломити ситуацію на краще. Тому експерти та громадянське суспільство справедливо піддають цей документ аргументованій критиці.

💎 Національний ЛГБТІ-консорціум брав активну участь у розробленні Демстратегії, але насамперед з позицій урахування демографічного потенціалу спільнот ЛГБТІК+. Адже урядом ще на етапі проєкту було встановлено, що одним із принципів Стратегії є «інклюзивність (урахування можливостей та інтересів УСІХ груп населення)», тобто зокрема й ЛГБТІК+.

✅ Уряд врахував у затвердженій редакції такі наші принципові пропозиції:
1️⃣ Стратегія констатує таку проблему, як «недостатньо гнучке та недостатньо сучасне сімейне законодавство, зокрема щодо регуляції сімейних і цивільних відносин» (с.5). Це є основна рамка, яка дозволить надалі запроваджувати законодавчу регуляцію цивільних партнерств. Точніше, узгодити майбутній закон про реєстроване партнерство з потребами у демографічному відтворенні.
2️⃣ Урядом прийнято нашу принципову поправку, що «істотна частка фактичних сімейних пар з різних причин не пов’язана стосунками шлюбу» (с.10). За цим формулюванням ми мали на увазі насамперед сімейні союзи, засновані на партнерстві двох осіб однієї статі.
3️⃣ До числа засадничих принципів Демстратегії з нашої подачі додано НЕДИСКРИМІНАЦІЮ (с.17). Це означає, що в сфері демографічної політики не може бути дискримінації на будь-яких значимих основах, включаючи, звісно, ознаки сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності. Уряд слушно зазначив, що «Стратегія ґрунтується на Хартії основних прав ЄС, яка гарантує повагу до людської гідності» (с.6). Своєю чергою, відповідно до цієї Хартії прямо «забороняється будь-яка дискримінація за будь-якою ознакою, зокрема такою, як стать … або сексуальна орієнтація» (частина 1 статті 21 Хартії).
4️⃣ З нашої подачі в Стратегії використано принциповий для демографії термін «фертильне населення».

😈 А тепер ще два слова про те, чого уряд НЕ врахував.

❌У Стратегії немає НІЧОГО про репродуктивні технології. Це великий прорахунок документа, адже в сучасному світі неможливо покладатися винятково на природно-біологічне дітозачаття, дітовиношування й дітонародження. Тим більше, що саме в Україні допоміжні репродуктивні технології чудово розвинені, а цикли репродуктивних послуг уже частково сплачуються коштом бюджету.

❌У Демстратегії немає НІЧОГО про сексуальне здоров’я. Хоча є про репродуктивне. Нюанс тут у тому, що в межах піклування про власне здоров’я індивідуальна особа міркує щодо самої себе часто саме в руслі сексуального здоров’я, тому ігнорувати його не можна, особливо на треку демографії.

▶️Що ж далі? Далі уряд напрацьовуватиме план заходів до Стратегії. Власне через план заходів і можна наповнити конкретикою надто загальні рамкові засади документа.

Джерело

Сподобалось? Знайди хвилинку, щоб підтримати нас на Patreon!
Become a patron at Patreon!
Поділись публікацією
Залишити коментар