Окремі підрозділи для військових з ЛГБТ-спільноти: новий фейк кремля

російські пропагандисти поширюють підроблений наказ Міністерства оборони України, у якому йдеться про те, що військові з ЛГБТ-спільноти створять «особливі умови» проходження служби в окремих підрозділах.

«Тепер у ЗСУ з’являться окремі підрозділи та роти для геїв. У мережу злили наказ міністерства оборони незалежної, у якій “для забезпечення комфорту” пропонується поділити гетеросексуальних бійців. Для цього навіть вигадали спеціальні тестування», — пишуть пропагандисти у своїх Telegram-каналах.

Про те, що цей наказ — підробка, свідчить низка помилок.

Що не так із цим «наказом»

У фейковому документі зазначено, що його видало Міністерство оборони, але підписав його начальник Генштабу ЗСУ. Так не буває, адже накази Міноборони підписують міністр Рустем Умєров або його заступник Олександр Сергій. Генштаб підпорядковується Головнокомандувачу ЗСУ, тому наказ мав би виходити від самого Генштабу.

А ще у справжніх оригінальних документах також використовується повна назва посади: «Начальник Генерального штабу Збройних Сил України», а не скорочено «Начальник Генштабу».

Фейкороби помилились не лише в цьому – вони вчергове неправильно написали прізвище начальника Генштабу — «Баргілевіч» замість правильного «Баргилевич».

Представники ЛГБТ-спільноти служать у Збройних силах України нарівні з усіма іншими військовослужбовцями та військовослужбовицями, вони виконують обов’язки в різних підрозділах. Для них не створювали окремих частин або спеціальних умов — усі захисники України діють в умовах рівності.
Зауважимо, що наказу немає ані на сайті Міністерства оборони, ані на сайті Генерального штабу.

Як перевірити документ, який поширюють у мережі

Зверніться до офіційних джерел: Перевірте, чи публікувала інформацію відповідна державна установа (Міністерство оборони, Генеральний штаб або інші офіційні ресурси). Якщо наказ важливий, його зазвичай публікують на офіційних сайтах або у перевірених медіа.

Перевірте підпис і посаду: У фейкових документах часто неправильно вказують імена або посади підписантів. Наприклад, наказ Міноборони має підписувати міністр оборони, а не інший посадовець.

Зверніть увагу на оформлення: Офіційні документи мають чітку структуру, правильні печатки, дати та реквізити. Фейки можуть містити помилки в форматуванні, неправильне використання назв установ або скорочень.

Шукайте розбіжності в деталях: Перевірте, чи правильно вказані назви військових частин, органів влади, а також чи відповідають вони актуальним подіям або умовам.

Для чого це росіянам

Такі вкиди щодо чутливих тем можуть бути спрямовані на створення внутрішніх конфліктів в українському суспільстві або серед союзників України.

Інформаційні матеріали про особливе ставлення до лесбійок, геїв, трансгендерних людей чи бісексуальних слугують на користь російської пропаганди. Ці вкиди підкреслюють, що, мовляв, це все “привезене із Заходу”, де буцімто немає “традиційних цінностей”, а насправді “на Заході” все аморальне.

В Україні, де толерантність до різноманіття ще не є загальнозрозумілими і прийнятними. Тому росіяни й обрали цю тему як одну із таких, що підживлює страхи і упередження українців до тих чи інших спільнот.

Звернімо увагу, що фейк з’явився у той час, коли українці доволі виснажені від обстрілів, втрат, економічних змін, дійсно бачать деякі нерівності в армії, і коли триває мобілізація. Роспропаганді вигідно намагатись формувати негативне ставлення до тих чи інших людей, яких і так суспільство не до кінця приймає, а тут ще й нібито для них створять особливі умови.

А ще рф використовує такі фейки, щоб виправдати агресію перед своїми громадянами. Це допомагає створити образ «аморальної» України, проти якої росія нібито воює.

Джерело

Сподобалось? Знайди хвилинку, щоб підтримати нас на Patreon!
Become a patron at Patreon!
Поділись публікацією
Залишити коментар