Україна прийняла новий закон щодо протидії поширенню ВІЛ у країні

Про це на своїй сторінці у Facebook сповіщує Святослав Шеремет.

Хороші зміни приходять непомітно. Україна прийняла нові правила гри щодо протидії поширенню ВІЛ на українській території.

✅ Для всіх, хто в Україні, знижено бар’єрність у тестуванні на ВІЛ. Закон закріпив давню практику, що тестування можуть здійснювати неурядові організації за принципом «рівні — рівним», тобто гея тестуватиме гей, споживача психоактивних речовин — людина, яка сама має наркозалежність, і так далі. Це значно краще, ніж тестування в кабінеті сімейної лікарки.

 Скасоване архаїчне поняття «групи ризику». Немає груп ризику. Є більш чи менш ризиковані практики. Є також ключові групи, на які треба спрямовувати зусилля держави з попередження поширення ВІЛ.

😮 Відтепер «людина, яка живе з ВІЛ» вважається такою лише з моменту лабораторного підтвердження діагнозу. Якщо у тебе знайшли антитіла до ВІЛ шляхом експрес-тестування — ти ще не вважаєшся людиною, що живе з ВІЛ.

✅ Закон гарантує універсальність доступу до послуг у зв’язку з ВІЛ для всіх, хто фактично перебуває в Україні, включаючи людей без українського громадянства і біженців.

✅ Закон вводить у законодавче поле відому багатьом доконтактну профілактику, або PrEP, — надсучасний метод запобігання інфікуванню, коли ти реально та близько контактуєш з ВІЛ-позитивною людиною, але сам не захворієш.

✅ Закон вводить у законодавче поле самотестування: можеш сам себе перевіряти на ВІЛ — самостійно чи з допомогою консультанта — і це так само просто, як поміряти собі температуру.

✅ Тестуватися на ВІЛ з власної ініціативи можна з 14 років (до 14 років — тільки на прохання батьків).

✅ Кожна донація крові підлягатиме перевірці на ВІЛ перед її використанням — віднині це записано в законі.

😮 Закон установив абсолютну заборону на розголошення результатів тестування на ВІЛ будь-якими особами, включаючи саму особу, яка протестувалася, — звичайно, це перегин палки або я погано прочитав новацію.

❌ Закон прямо забороняє приниження гідності людей на підставі приналежності до різних ключових груп (а однією з таких груп є чоловіки, сексуальність яких спрямована на чоловіків).

🔁 На підставі нового закону буде прийнято купу нових прогресивних підзаконних актів на рівні Міністерство охорони здоров’я України, в тому числі щодо процедур тестування, встановлення діагнозу тощо.

Усе назване вище — новації з законопроєкту 6364, який Рада сьогодні прийняла в цілому як закон на першому (!) пленарному засіданні в цьому році.
Авторка-ініціаторка закону — Народний депутат України Лада Булах. Головний комітет — Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування під проводом зваженого та розсудливого Михаил Радуцкий. Авторка ключових поправок в інтересах спільнот — полум’яна народна депутатка Ольга Стефанишина.

Новий закон — результат багаторічних зусиль багатьох партнерів з урядового та неурядового середовища, включаючи Центр громадського здоров’я України, «100% життя» – Мережа ЛЖВ, ЮНЕЙДС, багатьох інших, а також дружніх організацій спільнот — Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю, Позитивні жінки, Національний ЛГБТІ-консорціум, Легалайф-Україна / Legalife-Ukraine.
Усе прийняте відповідає кращим настановам ВООЗ / World Health Organization (WHO) та засадам acquis communautaire ЄС. Великий прогресивний крок уперед. І ніякого пручання з боку умовних консерваторів у парламенті. Прогрес, тільки прогрес.

Джерело

Сподобалось? Знайди хвилинку, щоб підтримати нас на Patreon!
Become a patron at Patreon!
Поділись публікацією