Мова ворожнечі щодо ЛГБТ віднині офіційно поза законом

Вчора Рада заборонила публічно* поширювати висловлювання, що підбурюють до дискримінації чи утисків щодо окремих осіб та їх груп на основі сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності, стану здоров’я або за іншою ознакою. *Під «публічно» мається на увазі поширення в медіа та на платформах спільного доступу до відео.

Про це сповіщує Святослав Шеремет на своїй сторінці у Facebook.

Національній раді з питань телебачення і радіомовлення надано право застосовувати заходи реагування на факти порушення будь-якими масмедіа (а саме — лінійними аудіовізуальними медіа, друкованими медіа та онлайн-медіа) вимог законодавства, причому поширення висловлювань, що підбурюють до дискримінації чи утисків на основі СОҐІ, віднесено до ЗНАЧНИХ порушень.

Також Рада заборонила поширювати у будь-якій формі матеріали, які містять ознаки або підбурюють до дискримінації чи утисків щодо окремих осіб та їх груп на основі сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, у ПЕРЕДВИБОРНІЙ АГІТАЦІЇ та в агітації всеукраїнських РЕФЕРЕНДУМІВ.

Віднині навіть теоретичні голосування більшості за обмеження прав меншості стають неможливими.

Рада установила, що статут Національної суспільної телерадіокомпанії України повинен віднині містити ВИМОГИ до поширення інформації про різні групи населення, зокрема ЛГБТІ. Це добре, і робота над цими вимогами — наступний крок.

Відповідні революційні новації є результатом принаймні трьох років прискіпливої роботи над новими нормами законодавства про масмедіа, у якому ми брали активну участь, пропонуючи державі найкращі формулювання. Тепер не буде секретом розповісти, що початково група нардепів-розробників на чолі з Княжицьким пропонувала заборонити «висловлювання, що є дискримінаційними», натомість ми виступали як Національний ЛГБТІ-консорціум #LGBTI_PRO проти такої розмитої заборони, яка б допускала надмірну широту тлумачень, і наполягали на обмеженні заборони лише прямими ЗАКЛИКАМИ до дискримінації, що було б більш зрозуміло та дозволяло б громадянам прогнозувати наслідки своєї поведінки. У підсумку ми бачимо в законі компромісну заборону висловлювань, що ПІДБУРЮЮТЬ до дискримінації.

Як усе це працюватиме — подивимось. Справу зроблено. Це було складно й довго. Якби не форсована євроінтеграція, то ці новації ще довго не були би запроваджені, адже швидкість розгляду й прийняття є прямим наслідком надання цим нововведенням статусу євроінтеграційних.

Посилання на реєстраційну картку вже прийнятого закону — https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/3115

Viva Rada! Ви молодці.

Джерело

Сподобалось? Знайди хвилинку, щоб підтримати нас на Patreon!
Become a patron at Patreon!
Поділись публікацією